Filter

23 May 2024 Suriname

Ondernemers Brownsweg: Afzetmogelijkheid producten nodig

‘Er is dringend behoefte aan afzetmogelijkheden voor de producten. Onze producten verdienen het om verkocht te worden, zodat we er winst uit kunnen halen.’ Zo luidde het verzoek van een van de deelnemers aan het project "Agroforestry for Empowerment and Improved Land Management" van Tropenbos Suriname, TBS, tijdens de afsluiting van de activiteit, gehouden in Brownsweg. In de directe omgeving van Brownsweg is er echter een beperkt aantal potentiële klanten, wat de verkoop van de producten bemoeilijkt. Daarom benadrukken de deelnemers het belang van het zoeken naar alternatieve verkoopkanalen elders. Er is ook een oriëntatie bezoek gebracht aan de landbouwgronden van Kapitein Lambertus Waandels, Itsel Edeling, Jan Finisie, Hilda Afonsoewa en Edith Tooy. In november 2022 is het project met een duur van 16 maanden gestart. Het doel van het project is om met agroforestry trainingen en begeleiding de aanpassing tegen klimaatverandering te bevorderen en het beheer van landschappen te verbeteren. De financiering komt van het GEF-Small Grants Programme Suriname, en de uitvoering vindt plaats in Brownsweg, district Brokopondo. Agroforestry omvat landgebruik, systemen waarbij het planten en/of actief beheren van bomen wordt gecombineerd met landbouw of veeteelt. De agroforestry training werd verzorgd door Humprey Warsodikromo en Ivan Karnadi.

Read more

23 May 2024 Suriname

COE Groen en partners onderzoeken duurzaam bosbeheer in Suriname

Het Centres of Expertise, COE, Groen heeft innovatieve methoden van bosmonitoring in het binnenland getest voor het project Duurzaam Bosbeheer Suriname De Surinaamse instellingen, de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht, SBB en Tropenbos Suriname, hebben samen met Nederlandse partners Hogeschool Van Hall Larenstein en Cambisol, innovatieve methoden van bosmonitoring getest. Dit omvatte het gebruik van drones en camera traps, in samenwerking met traditioneel gezag en bewoners van het Aucaanse dorp Ovia Olo in het Marowijnebos. Het doel was om te beoordelen of deze nieuwe methoden bruikbaar zijn voor een duurzamer beheer van gemeenschapsbossen.

Read more

23 May 2024 Suriname

Tropenbos Suriname Bomentour valt in de smaak

‘Wanneer is de volgende?’ ‘De tour mag wat langer duren.’ ‘De volgende keer ben ik er weer bij.’ ‘Vaker dit soort evenementen te organiseren, waarbij dat Sabi diri gehalte naar boven komt' Dit waren de reacties van de deelnemers aan de Tropenbos Suriname Bomentour die afgelopen zondag plaatsvond. Tientallen mensen namen deel aan deze activiteit, die zich afspeelde in de omgeving van Fort Zeelandia, Palmentuin, Onafhankelijkheidsplein en de Waterkant. De gidsen Sean Dilrosun, Errol Gezius, Chafihd Tapessur, Aniel Gangadin en Sergio Darius hebben de verschillende groepen begeleid en voorzagen hen van informatie over de bomen in de omgeving. Sommige deelnemers namen zelfs hun gezin mee. Deze activiteit vond plaats ter gelegenheid van de Dag van de Aarde, die op 22 april werd herdacht.’

Read more

23 May 2024 Suriname

Tropenbos Suriname zet zich in voor het verzekeren van de voedselzekerheid binnen de Saamaka-gemeenschap

'We streven ernaar om de middelen van bestaan van de mensen in het binnenland te verbeteren,' zegt Shanaya Vishnudatt, projectassistent van Tropenbos Suriname. 'De focus ligt op het verminderen van de afhankelijkheid van seizoensgebonden gewassen. We introduceren hen daarom in agroforestry-technieken en bieden begeleiding bij de toepassing ervan op hun landbouwgrond. Hierdoor kunnen ze hun voedselproductie vergroten en verbeteren.'

Read more

23 May 2024 Suriname

Tropenbos Suriname participeert in workshop bos bijproducten

"De solidariteit kan een belangrijk element zijn in onze projecten, waardoor de lokale economie wordt versterkt en een beter inkomen voor lokale producenten en duurzaamheid wordt bevorderd.," zegt Rudi van Kanten, directeur van Tropenbos Suriname. Van 8 tot en met 11 april 2024 nam de organisatie deel aan een regionale workshop over business en finance voor bosbijproducten, georganiseerd door Tropenbos International in Bogotá, Colombia. Samen met het Boliviaans Instituut voor Bosonderzoek (IBIF) en Tropenbos Colombia, en externe experts werd ervaring gedeeld over diverse agroforestry- en gemeenschapsbedrijven die actief zijn in de bos-economie. Veertien ondernemers en gemeenschapsleiders uit Bolivia, Suriname en Colombia waren aanwezig bij deze bijeenkomst.

Read more

15 March 2024 Suriname

Report ASSESSMENT FINANCIAL SERVICES

Tropenbos Suriname has produced the report "Assessment Financial Services 'Upper Suriname’” in the context of the Working Landscapes Programme. With the report written by consultant Leeroy Jack, Tropenbos Suriname discusses the research results with relevant stakeholders.

Read more