Goede Agrarische Praktijken training te Pikin Slee

Goede Agrarische Praktijken training te Pikin Slee

Suriname - 11 mei, 2019

De stichting Wi! Uma Fu Sranan (WUFS) heeft als doel om de levensstandaard van vrouwelijke producenten voornamelijk in rurale gebieden te verbeteren. Deze organisatie heeft van 10 t/m 13 april 2019 in samenwerking met Tropenbos Suriname (TBIS) een training Goede Agrarische Praktijken (GAP) verzorgd in het dorp Pikin Slee, Boven Suriname.

Kort na aankomst van de delegatie werd een beleefdheids- en kennismakingsbezoek gebracht aan hoofdkapitein Wanze Eduards van Pikin Slee. Er werd gesproken over het werk van WUFS en het programma voor de drie trainingsdagen.

De volgende dag startte de training met 35 deelnemers, waarvan 22 vrouwen. Na openingstoespraken van Basja Alingo Doekoe van het dorp, TBIS en WUFS en een interactief kennismakingsspel werd een aanvang gemaakt met de training. Het belang van de training en de producten van WUFS zoals de Kokori casave ontbijtpap  werden belicht tijdens de introductie. Hierna werd er een aanvang gemaakt met de training waarbij de deelnemers werd aangeleerd wat goede agrarische praktijken zijn en wat ze vooral niet zijn. De onderwerpen die werden behandeld waren:

  • Locatieselectie en landvoorbereiding
  • Handhaven van bodemvruchtbaarheid
  • Waterbronnen en irrigatiepraktijken
  • Zaad-, gewaskeuze en zaailingenproductie
  • Geïntegreerde plagenbestrijding (IPM)
  • Gewasbeschermingsmiddelentoepassing
  • Welzijn, gezondheid en veiligheid van werknemers
  • Hygiëne in het veld
  • Traceerbaarheid en registratiebeheer

Naast het theoretisch deel waren er praktische trainingsmomenten zoals het correct aankleden voor het bespuiten van gewassen (zie foto). 

participants and trainer (right)

Op de laatste dag was er een evaluatie waarbij de participanten de antwoorden van de hoofdtrainer Ir. Jenna Wijngaarde goed beantwoorden. Ook brachten de deelnemers hetgeen ze geleerd hadden in een puzzel tot uiting (zie foto). 

puzzel opdracht te Pikin Slee

De GAP-training was leerrijk voor de participanten, maar ook voor de WUFS-trainers en de TBIS-medewerkers die in hun dankwoord aangaven hoeveel ze hebben geleerd. In een slotvideo gaven de dorpsbewoners aan hoeveel ze uitkeken naar het toepassen van de opgedane kennis in goede agrarische praktijkten.