REDD+ handleiding voor inheemse en tribale gemeenschappen

REDD+ handleiding voor inheemse en tribale gemeenschappen

Suriname - 30 juni, 2015

Er is voor het eerst een handleiding voor REDD+ samengesteld in Suriname, welke speciaal ontworpen is voor de inheemse en tribale gemeenschappen. Tropenbos Suriname en Attune Development hebben de handleiding ontwikkeld om kennis, vaardigheden en bewustzijn te bieden aan trainers in inheemse en tribale gemeenschappen.

Inheemse en tribale gemeenschappen die in het binnenland wonen, voelen zich vaak buitengesloten van de REDD+ activiteiten in het land en zo ontstaan er vaak misverstanden tijdens overleg met overheidsfunctionarissen. Er is daarom een passende handleiding nodig die trainingsvaardigheden kan bieden en het bewustzijn over dit onderwerp kan vergroten. Dit komt zowel de van het bos afhankelijke mensen als het land ten goede.

Tropenbos Suriname en Attune Development hebben de handleiding voor trainers ontwikkeld: ‘REDD+ en Klimaatsverandering: Een handleiding voor binnenlandbewoners van Suriname’. De handleiding legt REDD+ en klimaatverandering uit en onderzoekt zowel de voorbereiding en implementatie van REDD+ als de waarborging van rechten van de inheemse en tribale gemeenschappen. Elk hoofdstuk bevat een aantal vragen en oefeningen en er zijn bijna 80 illustraties, gemaakt door een lokale tekenaar, die de lokale omstandigheden weergeven. De handleiding werd officieel geïntroduceerd op 9 december 2014 tijdens een nationaal REDD+ evenement.
Voorafgaand aan de voltooiing werd de inhoud van de handleiding getest in de inheemse gemeenschappen van Powakka en Pikin Saron, beide gelegen in het district Para. Op basis van hun feedback werden gebruikersinstructies en instructies voor groepsoefeningen inbegrepen. De dorpelingen adviseerden ook om een deel van het materiaal op te nemen in het onderwijs programma van de lagere school in het dorp, waar leraren zelf uit het binnenland komen en een beter inzicht hebben in hoe ze kunnen inspelen op de ervaringen van hun leeftijdsgenoten.

Na distributie is de handleiding gebruikt als lesmateriaal in twee trainingen. Het is in de planning om de handleiding op te nemen in de Nationale REDD+ strategie en om zowel REDD+ assistenten als mensen die bekend zijn met de inheemse en tribale omstandigheden te trainen. Op hun beurt zullen de mensen die getraind zijn de dorpelingen trainen. Voor deze activiteit zal een deel van de handleiding samengevat worden in het Sranantongo, de lokale Surinaamse taal.

De handleiding is ontwikkeld als onderdeel van een project gefinancierd door de UNDP Guiana Shield Facility.