Tropenbos Suriname ondersteunt de ontwikkeling van ‘Agrarisch ondernemen’ onder Saamaka jongeren

Tropenbos Suriname ondersteunt de ontwikkeling van ‘Agrarisch ondernemen’ onder Saamaka jongeren

Suriname - 12 juli, 2022

Acht Saamaka jongeren hebben van 31 mei tot en met 15 juni 2022 deelgenomen aan een agro-business training om zelfstandig een business case te ontwikkelen.

Businesscase training door NCC consultancy_agro training TBS.jpg

Foto1: Saamaka jongeren tijdens Agro training sessie door NCC Consultancy

Acht Saamaka jongeren hebben van 31 mei tot en met 15 juni 2022 deelgenomen aan een agro-business training verzorgd door Natali Waal, MSc., van NCC consultancy. Het doel van deze training was dat de deelnemers de tools meekregen om zelfstandig een business case te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot een gezamenlijke business case voor de verwerking van bittere cassave extract tot azijn en verwerken van de jonge topjes van de zoete cassave plant tot thee. Het zal leiden tot minder afvalproducten in de natuur omdat er minder ruw materiaal wordt weggegooid. De verwerking van het restmateriaal geschied milieuvriendelijk.

De training had een tweeledige aanpak waarbij de deelnemers in twee groepen werden verdeeld. De eerste groep heeft naast de technieken in het schrijven van een businessplan ook de vaardigheden meegekregen om begeleiding te bieden aan de tweede groep die minder formele scholing heeft genoten.
Aan groep 2 is de training ’Van idee tot concept note Agro-business’ verzorgd. Deze groep bestond uit drie participanten die elk een bedrijfsidee hadden. Twee van de participanten zijn actieve ondernemers, die vooral behoefte hebben aan capaciteitsversterking en marketing om hun afzet te kunnen vergroten. Eén participant wil starten met pluimvee- en varkensteelt, terwijl de ander werkt aan een businessmodel voor het kweken van vruchtbomen. Beide initiatieven kunnen een sterke bijdrage leveren aan de voedselvoorziening en de groei van werkgelegenheid in de omliggende dorpen in het Boven Suriname gebied.

Groep Trainees _Agro business training2.jpg

Foto2: De trainess geflankeerd door directeur Tropenbos Suriname en consultant Leeroy Jack

Uit de training is een voorstel ontstaan voor de oprichting van een Multipurpose Coöperatie (MPC) door de groep jongeren. Vanuit de MPC kan de getrainde groep aan andere jongeren begeleiding bieden in de ontwikkeling van project ideeen en bedrijfsplannen.
Ter motivatie van hun ondernemingsplannen heeft consultant Leeroy Jack, MBA, de groep toegesproken. Eerder dit jaar heeft hij in opdracht van Tropenbos Suriname, aan drie dorpen uit het Boven Suriname gebied een Sales en Marketing training verzorgd.