Verbetering van de economische duurzaamheid van natuurlijk bosbeheer in Suriname

Suriname

Verbetering van de economische duurzaamheid van natuurlijk bosbeheer in Suriname

Dit project beoogt een duurzaam bosbeheersysteem te gebruiken dat zich richt op de aanbesteding van potentiële gewasbomen, in plaats van het CELOS managementsysteem (CMS). Als een spin-off van het project zullen enkele van de CELOS (Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname ) experimentele plots opnieuw worden gemeten om de langetermijneffecten van CMS te laten zien.

De reden hiervoor is dat de bosbouwcomponent (genaamd CELOS Silvicultural System (CSS)) van het CMS bekritiseerd werd voor het bevoordelen van ongewenste pioniersbomen, door het verminderen van de stand van het basale gebied gedurende drie interventies. Tijdens het project zullen enkele van de CELOS-experimentele plots in Kabo, in het district Para, opnieuw worden gemeten om de langetermijneffecten van de CSS te laten zien.

Verder is het project gericht op het evalueren van het economisch potentieel van duurzaam bosbeheer in Suriname. Om de resultaten tussen beheersystemen te kunnen vergelijken, zal het duurzaam bosbeheersysteem dat in de voorbereidende fase van het project wordt gedefinieerd, in sommige stands op drie geselecteerde concessies worden toegepast, terwijl andere stands zoals voorheen worden geoogst met behulp van reduced impact logging of conventionele houtkap. Op basis van de resultaten van de evaluatie van het economisch potentieel van duurzaam bosbeheer in Suriname, zullen de vereisten en strategieën voor de verdere ontwikkeling ervan worden besproken onder de projectpartners, en zal praktisch advies worden gegeven aan de deelnemende concessiehouders.

Dit project is geïnitieerd en uitgevoerd door het Duitse Instituut voor Wereld Bosbouw (IWF), in samenwerking met Tropenbos International (TBI) Suriname, het Centrum voor Landbouwonderzoek in Suriname (CELOS), de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), de Anton de Kom Universiteit van Suriname en drie houtkap- en -verwerkingsbedrijven.
 

Looptijd

01 september 2011 - 31 december 2013

Doelstelling

Het project kwantificeert en vergelijkt bosbeheerkosten onder conventionele, reduced impact logging en duurzame bosbeheersystemen.