Waar we werken

Suriname behoort tot de groep High Forest Cover, Low Deforestation-landen (HFLD). Dit betekent dat Suriname een land is met meer dan 50% bosbedekking en een ontbossingspercentage van minder dan 0,22% per jaar. De bossen van Suriname maken deel uit van het tropische bosecosysteem van het Guyanaschild, dat een van de grootste aaneengesloten en relatief intacte beboste eco-regio's ter wereld is.

Het uitgestrekte binnenland van Suriname wordt bewoond door inheemsen en marrons. Met een overvloed aan bosbouw, minerale en hydrologische bronnen staat het bos onder zware druk van ongereguleerde en ongeplande ontwikkelingsactiviteiten. Deze ontwikkelingsactiviteiten kunnen ten koste gaan van het lokale levensonderhoud, de natuur en de ecosysteemdiensten. De grondenrechten van de inheemse en marron bevolking zijn niet geformaliseerd, wat leidt tot mogelijk conflict bij veranderingen in landgebruik.

Tropenbos Suriname is actief in de bosgordel van Noord-Suriname, het Boven Suriname riviergebied en het Wayana gebied in Zuid-Suriname, en netwerkt tussen onderzoekers, beleidsmakers en mensen van de praktijk. Tropenbos Suriname netwerkt ook tussen nationale en internationale partners.