Richting Climate Smart Suriname door bewustwordings workshop en kunst op WakaPasi

Richting Climate Smart Suriname door bewustwordings workshop en kunst op WakaPasi

Suriname - 26 november, 2019

Op 26 november 2019 organiseerde Tropenbos Suriname de publieke bewustwordings workshop: Beboste en Urbane Landschappen: naar een Climate smart Suriname. Deze workshop die werd gefinancierd door de EU, heeft de focus gelegd op zowel het binnenland als de hoofdstad Paramaribo.

Tropenbos Suriname heeft tijdens deze activiteit de participanten de gelegenheid geboden oplossingsmodellen te creëren voor de milieuproblematiek. Na openingstoespraken van respectievelijk de Directeur van Tropenbos Suriname Dr. Rudi van Kanten, de Ambassadeur van de EU Guyana - Suriname Dr.Fernando Ponz Canto en de minister van Sport- en Jeugdzaken Lalinie Gopal MPA., geschiedde de boom plant ceremonie op het terrein van Grand Cafe Owru Cul. Minister Gopal, Ambassadeur Ponz Canto en hoofdkapitein Wanze Eduards (Pikin Slee) planten elk een groenhartboom.

Hierna startte de workshop waar in werkgroepen oplossingsmodellen zijn bedacht voor de onderwerpen: coördinatie van landelijk groen, afvalbeheer in het binnenland, bewustwording van de jeugd door natuuronderwijs en het belang van stedelijk groen.
Aan de zes werkgroepen namen vertegenwoordigers deel van: verschillende milieuorganisaties, de overheid: diverse ministeries en districts commissariaten en bewoners uit het Saamaka dorp Pikin Slee.

Het algemeen doel van de workshop was om bij te dragen aan het bewustzijn van een groene leefomgeving en het bevorderen van stedelijk groen op weg naar een Climate Smart Suriname.

Het tweede onderdeel van het EU Awareness project hield in het beschilderen van een muur op een strategische plek binnen Paramaribo door een collectief van lokale kunstenaars om op kunstzinnige wijze de bewustwording van de gemeenschap te vergroten.

De United Tour Guides Suriname (UTGS) startte in september 2019 met het project: Paramaribo Live Museum met als doel de binnenstad van Paramaribo te verfraaien, bomen te planten én de verhalen achter bestaande bomen te promoten voor de groei van het eco toerisme. Er ontstond tussen de twee organisaties een samenwerking als gevolg van een gezamenlijk doel om middels kunstuitingen in de binnenstad, meer liefde voor onze natuur te stimuleren. Als resultaat deed Tropenbos Suriname op 29 november 2019 samen met haar partners uit het Paramaribo Live Museum project en sponsor Varossieau NV, de onthulling van de Art Murals te Waka pasi aan de Kleine Combéweg, dichtbij de van Roseveltkade. De onthulling werd op traditionele wijze ingeluid door een inheemse man die door zijn culturele klederdracht de aandacht van zowel aanwezigen als voorbijgangers trok.