Tropenbos Suriname versterkt samenwerking inheems dorp middels schenking bosbouw materiaal

Tropenbos Suriname versterkt samenwerking inheems dorp middels schenking bosbouw materiaal

Suriname - 06 april, 2021

Ter bevordering van deze ontwikkeling heeft Tropenbos Suriname met haar partners de ALCOA Foundation en Van Hall Larenstein Universiteit, bosbouw materiaal geschonken aan de gemeenschap van het inheemse dorp Bigi Poika.

 In November 2019 is Tropenbos Suriname gestart met de uitvoer van het project ‘Sustainable forestry for village development’ uit in de dorpen Bigi Poika, Brownsweg en omgeving en Ovia-olo. Dit project heeft als doel de duurzaam bosbeheer te stimuleren. Ter bevordering van deze ontwikkeling heeft Tropenbos Suriname met haar partners de ALCOA Foundation en Van Hall Larenstein Universiteit, bosbouw materiaal geschonken aan de gemeenschap van het inheemse dorp Bigi Poika.

Eerder heeft Tropenbos Suriname landbouw en bosbouw trainingen in het dorp verzorgd, met het doel dit dorp als voorbeeld te stellen voor de juiste aanpak van gemeenschapsbos. Wanneer het gemeenschapsbos op de juiste manier wordt ingezet, draagt dit bij aan de algehele ontwikkeling van het dorp.ALC_bosbouwmateriaal7.jpg

Op 6 april werd een schenking gedaan van bosbouwmateriaal, waaronder een printer, GPS apparaat, een kompas en een diametermeetband. Kapitein Ivanildo Iejoenakame (foto) nam het materiaal namens de dorpsbewoners in ontvangst. In totaal zijn 15 personen uit het dorp getrained om op de juiste wijze met deze hulpmiddlene omt e gaan. “ In het verleden hebben wij op tradionele manieren de kapvakken voor houtkap uitgezet. We moeten mee met de nieuwe ontwikkelingen en met dit materiaal kunnen we het op een moderne manier aanpakken en sneller data verzamelen.”

Via zoom uitten vertegenwoordigers van de Van Hall Larenstein universiteit ( Arnhem) hun motivatie over de bijdrage aan dit project. Sinds 2010 brengen zij bezoeken aan Suriname voor onderzoeksdoeleinden. De samenwerking met Van Hall Larenstein Universiteit heeft in de afgelopen maanden bestaan uit verschillende momenten van online kennisuitwisseling tussen de dorpsgemeenschap en de Universiteits studenten. Zowel de Alcoa als eerdergenoemde partner zijn dankbaar om een bijdrage te mogen leveren aan het behoud van onze groene oase.

“Het is zeer belangrijk dat onze studenten naar Suriname kunnen afreizen om kennis op te doen over het Surinaamse bos. Vanwege de pandemie is dit tijdelijk gestagneerd, maar dankzij digitale mogelijkheden kunnen wij de kennisuitwisseling realiseren. ” – Anco Stillema, bosbouwdocent Van Hall Larenstein Universiteit.

ALC_schenking_bezoek KapvakBP.jpg

De samenwerking tussen Tropenbos Suriname, ALCOA Foundation en Van Hall Larenstein Universiteit heeft progressie gedbracht voor het dorp Bigi Poika. De formalitieten rondom de schenking vonden plaats in het dorpshuis (Krutu oso), gevolgd door veld excursie naar een zelf opgezette kapvak in het gemeenschapsbos.

Nieuwslink: https://www.youtube.com/watch?v=S5wvIN0gsCc