Start Bewustmakingscampagne voor Saamaka jongeren ter vergroting betrokkenheid

 Start Bewustmakingscampagne voor Saamaka jongeren ter  vergroting betrokkenheid

Suriname - 12 mei, 2022

Op 7 mei jl organiseerde Tropenbos Suriname de eerste trainingsessie aan Saamaka jongeren als introductie van een bewustmakingscampagne

De trainingsessie geleid door Samunda Jabini, consultant bij Tropenbos Suriname is
onderdeel van het Working Landscape programma en wordt ondersteund door de Vereniging van Saamaka Gezagsdragers (VSG). Het doel is de betrokkenheid van Saamaka jongeren in beleidsvormingsprocessen binnen hun gemeenschappen, te stimuleren.

SJ_IMG-20220510-WA0022.jpg

Foto 1: Uiteenzetting van het werk van de VSG door de Voorzitter Stiefen Petrusi

Tijdens de eerste trainingsessie in de VSG hub te Ephraimzegen werd door de voorzitter kapitein Stiefen Petrusi kennis gedeeld over de organisatie structuur van de vereniging. Verder deelde hij informatie over het ontstaan van de VSG, de weg naar de OAS (organisatie van Amerikaanse Staten), de inhoud van het Saamaka vonnis en de betekenis hiervan voor de gemeenschap. De huidige stand van zaken en richtlijnen aan de jongeren hoe dit verder aan te pakken kwamen ook aan de orde.

IMG-20220509-WA0001.jpg

Foto 2: Presentatie door directeur Tropenbos Suriname dr. Rudi van Kanten

Tropenbos Suriname directeur Rudi van Kanten ging in op het ontstaan van de organisatie, de werkvelden en de reden waarom TBS vanaf 2013 actief is in het Boven Suriname gebied. TBS werd door de VSG geïntroduceerd in het gebied en het doel is Boven Suriname samen met de traditionele leiders, de lokale bevolking en andere stakeholders te ontwikkelen tot een voorbeeld voor Suriname op het gebied van duurzaam bosbeheer en ontwikkeling. De jongeren zijn hierin belangrijk omdat zij beschikken over dynamiek en daarnaast een brug kunnen vormen tussen de twee werelden: die van de traditionele gemeenschappen en die van de rest van het land.
Tijdens de tweedaagse training is aan de Saamaka jeugdgroep het Working Landscape programma door Tropenbos Suriname geïntroduceerd en het werk dat door de partner VSG wordt verricht in hun woongebied.

SJ_IMG-20220510-WA0019.jpg

Foto 3: Presentatie van resultaten uit de brainstormsessie door Saamaka jongeren

Aan de groep is uitgelegd wat hun rol is en op welk wijze de bewustmakingscampagne zal worden uitgevoerd. Om de discussie op gang te brengen zijn vooraf aan de training zes stellingen met de jeugdgroep gedeeld over: collectieve eigendomsrechten, gemeenschapsbos, het Saamaka vonnis, duurzaam Bosbeheer, non-timber forest products (NTFP) ontwikkeling en bosbeheer. Op de tweede dag hebben de deelnemers in groepen gebrainstormd over de vorm van de pitches voor deze stellingen.