Opzet plantenkas voor de gemeenschap te Brownsweg, Brokopondo

Opzet plantenkas voor de gemeenschap te Brownsweg, Brokopondo

Suriname - 30 januari, 2023

In november 2022 introduceerde Tropenbos Suriname het project “Agroforestry for Empowerment for Improved Land Management”.

Het project wordt gefinancierd door het UNDP Small Grants Program en uitgevoerd in Brownsweg, district Brokopondo. Middels agroforestry trainingen zal een waardeketen met lokale landbouwers worden ontwikkeld. Een van de hoofdactiviteiten is om de landbouwers de nodige kennis voor agroforestry systemen bij te brengen welke momenteel wordt toegepast in het distrikt Brokopondo. 

IMG-20230123-WA0008.jpg

De landbouwers uit Brownsweg zullen zelfstandig een agroforestry veld beheren, van het telen van gewassen tot het oogsten en verhandelen. Voor het beplanten en beheren van een agroforestry veld is belangrijk dat de basisprincipes van de landbouw en houtteelt worden gehanteerd. Daarom zal Tropenbos Suriname zorgdragen voor de begeleiding in de opzet van een agroforestry systeem en de samenstelling van een beheersplan.

Volgens Tropenbos Suriname field officer Ivan Karnadi heeft de gemeenschap zich ingezet en een goede bijdrage geleverd aan de opzet van een plantenkas van 6 bij 8 m die vlot is verlopen. De plantenkas heeft een maximale capaciteit voor de aanmaak van 2500 plantjes van de gewassen komkommer, antroewa, sopropo, kool en peper.

Nursery Photo3.jpg
 

De planten zullen aan de gemeenschap worden verkocht tegen kostprijs en zo bijdragen aan de dorpskas. De gemeenschap van Brownsweg kan bij goed onderhoud zeker vijf jaar gebruik maken van de plantenkas aan de Gaanman Agbago weg km 2 op de kostgrond van Jan Finisie.

IMG-20230123-WA0007.jpg

IMG-20230123-WA0006.jpg