Capaciteitsversterking traditioneel Gezag in Boven Suriname

Capaciteitsversterking traditioneel Gezag in Boven Suriname

Suriname - 27 maart, 2023

De Vereniging van Saamaka Gezagdragers (VSG) neemt deel aan leiderschapstraining te Sipaliwini van 10 tot en met 12 maart 2023

Als onderdeel van het onderdeel Landscape Governance van het Working Landscape Programma van het Tropenbos Suriname heeft de De Vereniging van Saamaka Gezagdragers (VSG) in samenwerking met Zagra’s Consultancy, een leiderschapstraining verzorgd van 10 tot en met 12 maart 2023 in het district Sipaliwini, ressort Boven- Suriname.

Zagras_Capacitybuilding.jpg
De training “Coachend leiderschap” is een praktijk gerichte training, speciaal ontworpen aan de behoefte van de gemeenschap. Aan deze training namen in totaal 19 personen, waaronder 12vrouwen deel.
Het doel van de training was de traditionele leiders, vrouwen en jongeren handvaten toe te reiken om hun bestuurscapaciteit te versterken om beter te functioneren binnen hun organisatie alsook in de gemeenschap en het besef bij te brengen dat leiderschap niet is “controlen” maar juist inspireren.
De belangrijkste aspecten die aan de orde kwamen waren wie is een leider, het verschil tussen een leider en een baas en het vertrouwen in de leider.

Capacity building_ deelname vrouwen.jpg

Tijdens de training is de nadruk gelegd op de verbetering en aanscherping van de volgende competenties:
1. Helder en krachtig communiceren
2. Problemen analyseren en oplossen
3. Samenwerken en teamwork stimuleren
4. Integer en eerlijk zijn
5. Leiden en begeleiden
6. Objectiviteit

Naast afwisseling van theorie met praktijkvoorbeelden en rollenspelen, zijn ook persoonlijke ervaringen uitgewisseld van zowel de participanten als de trainers.
De deelnemers spraken hun enthousiasme uit en zijn het erover eens dat ze het traject wensen voort te zetten, welke in in de maand april 2023 vervolgd zal worden. Hierbij zal de focus worden gelegd op conflicthantering.

IMG-20230315-WA0026.jpg

Na afloop van de training hebben de participanten een certificaat ontvangen.