Nieuws
Onze verhalen
Suriname - 04 november, 2014
Een driedimensionale kaart van de Boven Suriname rivier is door de lokale Saamaka gemeenschappen in Suriname ontwikkeld met behulp van participatieve kartering. Kinderen, vrouwen, mannen en ouderen werkten 10 dagen samen om de kaart te bouwen die hun territorium weergeeft in 34 aspecten die relevant zijn voor hun oriëntatie, levensonderhoud en cultuur.
De karteringsactiviteit en de uiteindelijke kaart lieten de lokale gemeenschap toe om hun leefgebied en het belang ervan voor hun levensonderhoud te identificeren, zoals Kapitein Stiefen Petrusi van de Vereniging van Saamaka Gezagsdragers zei: ‘Het is belangrijk dat mensen die niet bekend zijn met het gebied zich bewust zijn van de betekenis van een kreek of plant. Ze zullen leren hoe belangrijk het bos is voor dorpsbewoners en zullen ons daardoor beter begrijpen.’ Verder werden de Saamaka jongeren bewuster van hun tradities en geschiedenis, en de gemeenschappen hebben nu een visueel hulpmiddel om andere belanghebbenden te betrekken bij het gebruik en beheer van hun gebied.
De hele exercitie werd gedocumenteerd in de video “The enabling power of participatory 3D mapping among the Saramaccan People of Suriname” en is gepresenteerd tijdens de 13e Caribische landbouw week in Paramaribo, Suriname op 8 en 9 oktober 2014. Tijdens deze gebeurtenis hadden verschillende vertegenwoordigers van de gemeenschap de gelegenheid om de kaart te presenteren en het proces uit te leggen dat leidde tot de formulering van de legenda van de kaart, en het afstemmen en bijwerken ervan.
In de nabije toekomst zal een digitale versie van de kaart worden gemaakt met behulp van de datasets die zijn vastgelegd met behulp van digitale (hoge resolutie) fotografie. De datasets zullen worden gedigitaliseerd en geïmporteerd in GIS (geografisch informatie-systeem).
Deze participatieve karteringsactiviteit is ontwikkeld in het kader van het project “Multi-scale modeling of ecosystem services and land-use scenarios in the upper Suriname River basin” in samenwerking met Tropenbos Suriname, de Vereniging van Saamaka Gezagdragers (VSG), WWF en het Technisch Centrum voor Agrarische en Rurale Samenwerking ACP-EU (CTA).